Kjøkken

Lær deg alt du trenger for å lage sunne og gode måltider, og få muligheten til å slippe løs din kreative side

Matlaging og planlegging

I vårt moderne storkjøkken lager vi frokost og varm lunsj hver dag. Lunsjen blir alltid laget fra bunnen av, og det er lagt til rette for å få en sunnere livsstil. Medlemmer på hele huset har påvirkningskraft til hva som kommer på menyen, så det blir alltid en spennende og variert meny med matretter fra hele verden.

I tillegg har kjøkkenet en sentral rolle i planleggingen og gjennomføringen av ulike arrangementer i regi av Fontenehuset, blant annet et tett samarbeid med Turgruppen for å gi de måltider på turene.

Hovedfokuset er å ha en arena hvor man kan utfordre seg selv, være kreativ og lære de ferdighetene man trenger for å lage en stor variasjon av sunne og gode måltider som ikke trenger å være for dyrt. Noen medlemmer går gjerne fra å aldri lage et måltid, til å lage et måltid for seg selv hver dag.

Kreativitet og utfordring

Uten om de faste måltidene, legges det også til rette for at medlemmer kan utfordre seg selv med egne prosjekter, enten det er baking, sylting eller lignende, eller bare lage et måltid man aldri har laget før.

Medlemmene står altså fritt fram til å være kreativ. Så du en video på sosiale medier som så gøy ut å lage, så kan vi bestille inn varene for at du kan lage det. Hva kan vi lage hvis vi har mange råvarer igjen fra en tidligere lunsj? Hvordan kan vi redde et måltid hvis vi plutselig er tom for en ingrediens?

Et av hovedfokuset i Fontenehuset, er å fremme en sunn livsstil. Så selv om du ikke har planer om å jobbe innenfor dette yrket, så vil du få kunnskapen du trenger for å lage sunnere og mer smakfulle måltider til hverdagene.

Kunnskap og opplæring

På Kjøkkenet er det ikke noe krav for tidligere kunnskap. Noen personer som kommer inn har lang erfaring med å stå på et kjøkken, mens andre har ikke laget et eget måltid på flere år. Noen har et mål om å bli kokk, mens andre har bare en interesse for mat og ønsker å lære seg mer.

Uansett ferdighetsnivået så får du gjøre på det som passer deg. Du kan starte enkelt med å kutte grønnsaker til en salat, bake brød for kylling smørbrød, eller prøve deg på et helt nytt egen valgt prosjekt.

Vi går også igjennom hvordan man skal oppbevare og lagre mat, generell matsikkerhet og hygiene, og hvordan man holder en god arbeidsrutine for at dagen.

Samarbeid og eierskap

Samarbeid er det som får et kjøkken til å fungere godt. Her deler alle på oppgavene, samarbeider om for eksempel innkjøp av varer, planlegging av meny og legger en plan for dagen, og passer på at alle for gjort det de selv ønsker.

Hvis du plutselig en dag kjenner at du ikke har lyst å være med på å lage lunsj og heller vil prøve å lage ditt eget måltid, så står du fritt fram til å gjøre det. Du blir aldri tvunget til å gjøre noe som du ikke har lyst til eller føler deg trygg på.

Vi ønsker også at medlemmene får en følelse av eierskap. Man jobber sammen for å holde god hygiene og renhold på arbeidsplassen, og hjelper med å vedlikeholde og passe på at alt er på stell. Alle medlemmene kan delta på innkjøp, menymøter og planlegging av dagen, for å kunne bestemme hvordan ting skal fungere på enheten.

Økonomi og matsvinn

En viktig del av kjøkkenets drift er å planlegge og gjennomføre innkjøp av råvarer. Medlemmer på enheten jobber sammen med innkjøpet, for å være sikker på at det blir kjøpt inn både riktige varer og riktig mengde for dagene framover. Det er også et stort fokus på pris, og vise at det ikke trenger å koste mye for å lage en stor variasjon av god og sunn mat.

Et annet fokus er å bruke opp alt som er kjøpt inn, og redusere matsvinn. Hvis det er noe som begynner å nærme seg best før dato, så samles medlemmene for å finne løsninger på hvordan dette kan brukes framover. Er det kanskje noe som kan brukes for en Grab and Go meny for neste uke? Er det et måltid som kan endres på for å få brukt opp varene? Er det noe som kan lages til en dessert?

Kjøkkenet har altså ansvar for sin egen økonomi, som alle medlemmene kan være med på og lære av uten noe kunnskap om dette fra før av. De tar seg også av bestilling og betaling av Grab and Go, og man får lære seg hvordan man bruker betalingssystemet Settle.

Virker dette som noe for deg?

Bestill en omvisning eller ta kontakt med oss hvis du har flere spørsmål

Våre enheter